Tulevaisuuden lukujärjestys Perttu Pölösen mukaan, olkaa hyvät.  Pahoittelut huonosta kuvanlaadusta. Eli bokseissa olevia taitoja tai ominaisuuksia kannattaa harjoittaa (esim. mediakriiittisyys) tai niitä kannattaa ainakin oppia ymmärtämään (esim. koodaus). Tykkäsin kovasti siitä, että sisu (grit) oli yksi varteenotettava tulevaisuuden ominaisuus. Sitähän voi kuka tahansa oppia ja kehittää.

Kuulin keskiviikkona 27.3. ensimmäisen kerran Sävelkellon kehittäjää ja yrittäjää Perttu Pölöstä. Viimeisten vuosien aikana on tullut nähtyä melkoisen monta futuristia kertomassa tulevaisuudesta ja Perttu onnistui silti olemaan raikas tuulahdus tulevaa, vaikka kuvaili itseään Googlen ”aivopesemäksi”, tulevaisuuden johtajia kouluttavan Singulariteetti-yliopiston kasvatiksi. Perttu oli vangitseva esiintyjä, joka sai tulevaisuuden kuulostamaan ihan mahtavalta. Ei ihme, että hänet on buukattu erilaisiin tilaisuuksiin kuukausiksi eteenpäin. Hänen briljantit kykynsä saivat kyllä miettimään, että mitähän itse tein tuon ikäisenä. No, olin juuri suorittanut 1. vuoden Tampereen yliopistossa ja vasta opettelin kyseenalaistamaan asioita.

Perttu kertoi jokaisesta tulevaisuuden lukujärjestyksen boksista näkemyksensä, mutta en uskalla referoida, sillä olen vain oman muistini ja muutaman Notepad-merkinnän varassa. Ehkä suurimmat pointit olivat ne, että kannatta asennoitua siihen, että meidän täytyy oppia uutta jatkuvasti, eikä enää yrittää määrittää identiteettiämme työn kautta, koska se ei välttämättä ole kovin kauaskantoista. Kannattaa olla avoin ja altistua teknologialle. Se mikä on inhimillistä on usein arvokasta ja teemme jatkossakin joitakin asioita paremmin kuin koneet, mutta niillä ei välttämättä ole mitään tekemistä sen kanssa, minkä ymmärrämme työksi nyt.

Jos sinulla on mahdollista nähdä Perttu, to do it now. Uskon, että pian on luvassa kirja.

Lukemista aiheeseen liittyen:

Yuval Noah Harari: 21 oppituntia maailman tilasta (Bazar 2018)
Aku Varamäki: Future Proof (Docendo 2019)