Ryhmäliikuntaimperiumi Les Mills tuottaa uutuustunteja melkoisella vauhdilla. The Trip on yksi uusimmista.

Yritys mainostaa The Trip -tuntia immersiivisenä ryhmäpyöräilynä. Kokeilin tämmöistä 40-minuuttista treeniä Esport Bristolissa, jossa puitteet ovat kaikin puolin kunnossa. Pieni miinus siitä, että spinning-pyörät olivat sijoiteltu niin lähelle toisiaan, että välillä osuin käsivarsilla vierellä polkeviin treenikavereihin.

The Trip -kokemukseni

Olen immersiivisyydestä eri mieltä kuin Les Mills. Käytännössä The Trip -tunti oli tavallinen spinning-tunti tavallisilla spinning-pyörillä, jonka aikana katsotaan isolta screeniltä videota. Alla näyte videosta. Tämä 13. julkaisu on juuri se, mihin osallistuin. Poikkeuksellista tavalliseen spinningiin verrattuna on, että ohjaaja osallistuu tuntiin muiden pyöräilijöiden joukossa, jotta hänkin voi seurata tietokoneella luotua ajorataa.

Immersiivisyyttä oli ehkä saatu sillä, jos spinningin ajaksi olisi ollut mahdollista luoda tai valita hahmo, jolla kilpailla muita vastaan ajoradalla, tai jos videokuva olisi ollut aitoa kuvaa oikeasta pyöräilystä,  vaikka Tour de France – ympäriajosta tai muualta. Toki myös 4D-ominaisuudet (keinotekoinen auringonpaiste, vesisade yms.), olisivat tuoneet lisää syvyyttä kokemukseen, mutta niiden toteuttaminen kuntosaliketjun tunnilla ei ole arkitodellisuutta ainakaan ihan vielä. Ehkä kohta poljetaan 3D-lasit päässä. Grafiikka muistutti EA:n PlayStationille julkaisemaa Theme Park -huvipuistopeliä milleniumin taitteesta. Tässä ajassa se ei ole kohteliaisuus.

Teknologian kehittyessä kovaa vauhtia kasvavat myös odotukset, ja vau-efekti on koko ajan vaikeampi saada aikaiseksi. The Trip ei tarjonnut mitään uutta tai tuonut mitään lisäarvoa tavalliseen spinningiin. Ehkä tämä olisi ollut kovempi juttu 10 vuotta sitten?

Olen saanut paljon enemmän kiksejä perinteisestä spinning-tunnista, jossa ohjaaja on messissä ja biisilista on suhteellisen siedettävä. Treenikaveriani alkoi huimata videon katselu, mikä on aika ikävä tunne, kun tarkoituksena on kuitenkin treenata ja voida hyvin. Ruutujen edessä kököttämistä tulisi enemmänkin vähentää kuin lisätä, vaikka olisikin ruutuajan fyysisesti aktiivinen.

The Trip nimi on sinänsä osuva, koska virtuaalinen pyöräreitti sukelsi mm. valtavan tulivuoren sisään ja ”voodoo-luolaan”, jossa neonväriset pääkallot sinkoilivat sinne tänne.

En aio mennä uudestaan The Trip -tunnille, vaikka treeni olikin tehokas ja ohjaaja innostamisen ammattilainen. Tämä konsepti ei ihan tällaisenaan ole Les Millsin mainostama ”Future of Fitness”, mutta määrätietoisella kehitystyöllä esim. pelifirmojen kanssa tästä voisi jotain sellaista seurata.