Robotit eivät ole ainoita uutuksia, jotka liittyvät meidän ihmisten seuraan ja arkeen kiihtyvällä tahdilla. Nyt tulevat myös digitaaliset henkilöt tai hahmot.  Muotimaailmassa on jo kaksi laajaa kiinnostusta herättävää digitaalista vaikuttajaa, nukkemainen CGI-hahmo Noonoouri sekä maailman ensimmäinen digitaalinen huippumalli Shudu Gram. Miltä kuulostaa?

Hieman animaatiohahmo Betty Boopia ulkoisesti muistuttuvan muotivaikuttaja Noonoourin on luonut luksusasiakkaita palvelevan Opium Effect -toimiston luova johtaja Joerg Zuber. Noonoouri on Zuberille mahdollisuus pitää hauskaa muodin, taiteen, arkkitehtuurin ja lifestylen kanssa sekä tuoda huomiota ”epätyypilliselle kauneudelle”. Zuberin motivaationa ei ole syrjäyttää ihmisiä malleina.

 Vegaanilla ja terveellisesti omien sanojensa (hän on antanut haastatteluja) mukaan elelevällä Noonoourilla on jo lähes 120 000 seuraajaa Instagramissa. Digitaalisella sankarittarella on melkoinen designer-vaatekaappi Giambattista Vallista OFF-Whiteen. Hänen vaatteensa ovat ”oikeita” ja juuri niitä, joita muotivaikuttajat milläkin hetkellä himoitsevat.

Vasta 18-vuotias pariisilainen ”CGI-influencer” on käynyt Cannes Film Festivalilla, tehnyt meikkitutoriaaleja Kim Kardashian Westin meikkisarja KKW:n tuotteilla, vaikuttanut Diorin viimeisimpään kampanjaan ja tavannut myös Diorin luovan johtajan Maria Grazia Chiurin. LOVE-lehdelle Noonoouri kertoi fiiliksistäään muotimaailmassa. ” You can open closed doors and push the limits”. Lue koko haastattelu täältä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

🌸 . . #digitalart #3d #clo3D #daz3d #thediigitals

Henkilön Shudu (@shudu.gram) jakama julkaisu

Shudun, joka on ulkoisesti inhimillisempi kuin Noonoouri, seuraajajoukko on vielä Noonoouriakin isompi, hänen kuviaan haluaa nähdä yli 145 000 Instagram-käyttäjää. Shudu on poseerannut  myös orgaanista ainesta olevien mallien kanssa.

Shudun on luonut valokuvaaja Cameron-James Wilson, jolta saattaa mennä kolme päivää yhden Shudun huolitellun Instagram-kuvan tekemiseen. Wilsonin mukaan Shudu on kaunein nainen, jonka hän voi kuvitella. Shudu on saanut näkyvyyttä mm. Rihannan inklusiivisen kosmetiikkamerkin Fenty Beautyn kautta. On todella ihailtavaa, että Rihanna ottaa kaikessa tekemisessään huomioon kaikenlaiset naiset, jopa digitaaliset.  Upeaa diginaista ei voi kuitenkaan palkata. Kuten Noonoouri, Shudu on tekijälleen tapa kanavoida luovuuttaan.

Shudua, tai pikemminkin sen tekijää, on kritisoitu muun muassa tumman ihon eksotisoimisesta sekä siitä, sen sijaan että olisi palkattu afro-amerikkalainen malli, hänet luotiin tietokoneella.Tulemme varmasti näkemään enenevissä määrin näitä digitaalisia vaikuttajia. Se millaista valtaa ne (eli niiden tekijät) tulevat käyttämään, jää nähtäväksi.

Teoriassa kaikki voivat luoda oman Noonoourin tai Shudunsa, jos oma, tylsän inhimillinen somepresenssi ei näytä johtavan haluttuun näkyvyyteen. Elämme kiehtovaa aikaa, jossa erilaisuus alkaa olla hyve.