Aion tänä vuonna kuunnella/lukea 75 kirjaa. Ylitin hetki sitten tavoitteen puolivälin.

Osin lukemis- ja kuuntelemisurakka on mennyt suorittamiseksi, minkä takia olen miettinyt, että onko määrällisen tavoitteen asettaminen järkevä juttu ollenkaan. Toisaalta, kirjoihin käytetty aika ei ole ollut pois mistään tärkeämmästä. Siivoamisesta on tullut äänikirjojen myötä mukavaa hommaa ja turhanpäiväinen some- ja sovellusralli on jäänyt vähemmälle puhelimen ruudulta luettujen kirjojen takia.

En ole nirsoillut genrejen kanssa, paitsi fantasiaa en ole lukenut. Oikeastaan koskaan. Game of Thronesin telkkariversion finaalin mahaplätsin jälkeen fantasia tuntuu entistä epäkiinnostavammalta. Nykyisin mulla on aina kesken kolme kirjaa: äänikirja, puhelimelta luettu kirja sekä fyysinen kirja. Valitsen aina fiiliksen ja olosuhteiden perusteella sopivimman. Sitten asiaan. Eli tässä muutama suositus niistä kirjoista, joita olen tänä vuonna lukenut tai kuunnellut.

Kirjailijoiden lukemat äänikirjat 

Paras löytöni tänä vuonna ovat olleet kirjailijoiden itsensä lukemat teokset, kuten Palefacen Viides Maamme -kirja, Lily Allenin My Thoughts Exactly (suomalaisen korvaan hänen aksenttinsa kuulostaa suloiselta, olivatpa britit siitä mitä mieltä tahansa), Amy Schumerin The Girl With The Lower Back Tattoo ja Linda-Maria Roineen aka Mercedes Bentson kirjaa Ei mies muttei koirakaan. Tiesitkö, että Suomessakin välejä selvitellään ampumalla polviin? Kaikissa edellä mainituissa naisten teoksissa käsitellään myös seksuaalista väkivaltaa. Aihe saa ihan uudet sfäärit, kun väkivaltaa kokenut henkilö kertoo tapahtumat ja mielipiteensä itse, valiten tauot ja äänenpainot .

Itsensä kehittäminen / self-help

Kirjojen lukeminen on enemmän tai vähemmän itsensä kehittämistä johonkin suuntaan. Olen tehnyt muutamia hyviä löytöjä elämänlaadun parantamista käsittelevistä kirjoista.  Näistä suosittelen Carol S. Dweckin kirjaa Mindset, joka on jo jonkinlainen klassikko, Saku Tuomisen mieltä nostattavia, rennosti kirjoitettuja minikirjoja Juu Ei ja Hyvä elämä sekä hyvien tapojen merkityksestä ja opettelutavoista kertova James Clearin Atomic Habbits, joka esitteli esimerkiksi kätevän habbit stacking -metodin. Se tarkoittaa siitä, että liität tietyn uuden tavan, jonka haluat oppia, esim. lukea lisää kirjoja, johonkin olemassa olevaan tavan yhteyteen tai välittömään läheisyyteen, esim. hampaiden pesu. Näin ollen mahdollisuudet ottaa uusi tapa osaksi arkea kasvaa huomattavasti.

Fiktio

Fiktiosta suurimman nautinnon ovat antaneet Elisabeth Stroutin Kaikki on mahdollista, Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin sekä parikymppisen Antti Röngän esikoisteos Jalat ilmassa. Se on todella tarkkanäköinen kuvaus koulukiusaamisesta, ulkopuolisuudesta ja epävarmuudesta. Se on ensimmäinen miespuolisen Z-sukupolven edustajan kirja, jonka olen koskaan lukenut. Nyt on kovat vaatimukset seuraaville nuorelle kaverille!

Tietokirjat & elämäkerrat

Tietokirjat. Ah. Niistä suosittelen kaikille Yval Noah Hararin (kukapa ei?) 21 oppituntia maailman tilasta, säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneille Julia Thurénin Kaikki rahasta sekä Stephen Hawkingin Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin, joka räjäyttää aivosi ajan poimuttumisella ja madonrei’illä. Tänä vuonna lukemistani elämäkerroista suosittelen kahta Tähtien sota -saagaan kietoutuvaa teosta: Brian Jay Jonesin George Lucas A Lifea (joka tursuaa juuri sitä nippeliä, mitä SW-fanit odottavat kieli pitkänä ja valomiekat pystyssä) ja näyttelijä Carrie Fisherin lyhyttä teosta Wishful Drinking, jonka kannessa prinsessa Leia on sammunut martinilasi kädessä. Nainen kertomassa alkoholismista rehellisesti ja itseironisesti?  Wau.

Vuoden paras tähän mennessä

Suurimman vaikutuksen on tähän mennessä vuotta tehnyt feministinen klassikkoteos, Rebecca Solnitin Men Explain Things to Me, joka on niin heviä, että se tulisi lukea kaikissa kouluissa. Sitä lukiessa teki ainakin mieli hurrata, oksentaa, huutaa ja itkeä.

Juuri nyt

Vielä luen reilu parikymmentä kirjaa, jotta pääsen tavoitteeseeni. Liityin Facebookissa supermokke Kevin Lankisen lukupiiriin, jonka ensimmäistä kirjaa luen juuri nyt (kertoo Greta Thunbergin perheestä ja ilmastonmuutoksesta), paperikirjana luen Barack Obaman elämänkerrallista Unelmia isältäni -teosta ja kuuntelen Nina Lykken Ei, ei ja vielä kerran ei. Nyt huomaan, että ammatilliset kirja suorastaan loistavat poissaolollaan.Kirjoitan työssäni paljon, joten kaikenlaisten tekstien lukemisesta hyötyä. Luen kuitenkin myös erästä muutosviestintää käsittelevää teosta, joka ei välttämättä jää ainoaksi tänä vuonna.

Jokainen kirjaa antaa jotain. Huomaamatta.

PS. Ensi vuonna aion pyytää muita valitsemaan minulle kirjoja ja luottaa enemmän muiden suosituksiin. On hyvä lukea myös omien kiinnostuksen kohteiden ulkopuolelta.

PPS. Heräsikö lukuhimo? Ostamalla esim. edellä mainittuja kirjoja tämän *linkin kautta, saan pienen osuuden myynnistä.