Aloin kesällä katsoa Game of Thronesia. Katsoin ensimmäiseksi silloin juuri ilmestyneen 7. tuotantokauden 1. jakson, sillä ajattelin, että en nyt ala mitään sarjaa tuijottamaan, enkä varmasti tykkää mistään keskiaikaisesta fantasiamäiskeestä. No siis. Nyt olen katsonut kaikki jaksot. Aloin katsoa niitä illalla, aamulla, syödessä, junaa odottaessa ja junassa. Yhteensä yli 70 tuntia olen käyttänyt aikaani tähän aikuistensatuun. Viime viikkojen aikana olen ollut useammin Westerosissa kun poikaystäväni seurassa. Näin unta sarjasta muutamia kertoja ja heräsin kerran semisäikähtäneenä luultuani Tyrionin seisoivan sänkyni vieressä. En tajua miksi säikähdin, Tyrion on yksi lemppareistani. Luen edelleen faniteorioita Redditistä ja vähintään silmäilen kaikki näkemäni GoT-artikkelit, joita FB:n algoritmi nykyisin hanakasti syöttää. Miten tässä näin kävi?
Niin ja varoituksen sana, älä lue tekstiä, jos et ole sarjassa ajantasalla, sisältää spoilerin tai pari.
GoT on sarja, jossa pahin mahdollinen aina tapahtuu ja ihmiset kuolevat mitä hirveimmillä tavoilla. Kaiken lisäksi nämä tapahtumat näytetään katsojalle hyvin tarkkaan. Kallo murskataan paljain käsin, päähän kaadetaan sulaa kultaa, silmään ammutaan nuoli, hevoselta leikataan kaula tai jalka, cane corso syö isännältään kasvot ja naisia pahoinpidellään sekä jätetään raiskaajien armoille. Sarja onkin saanut paljon kritiikkiä väkivaltaisuudesta ja erityisesti vielä seksuaalisen väkivallan näyttämisestä.
Vaikka sarja on täynnä kuvottavia, valtaansa hyväksikäyttäviä miehiä, on todellinen valta ja voima sarjan naisilla. Naishahmot ovat erityisen kiinnostavia. Naisvetoinen voimannäyttö nähtiin myös viimeisimmässä jaksossa, kun nainen pelasti Jon Snown johtaman dreamteamin, joka koostui fyysisistä ja risupartaisista Westerosin alfoista kustomoituine aseineen. Vaan olisivat kaikki delanneet ilman naista.
Daenerys, Cersei, Arya, Sansa, Melisandre, Gilly, Lyanna Mormont, Brienne of Tarth, Meera Reed, Yara sekä Ellaria Sand ovat melkoisen vaikutusvaltaisia ympäristössään ja määrätietoisia naisia, jotka tekevät kaikkensa suojellakseen heille tärkeitä ihmisiä. Täytyy myös antaa krediittiä sarjassa jo edesmenneille Olenna ja Margaery Tyrellile, Ygrittelle sekä Catelyn Starkille. Joukkoon mahtuu vielä paljon muitakin vaikuttajia. Erilaisia naishahmoja on sarjassa paljon, mutta toki suurin osa heistä on valko-ihoisia ja hoikkia, kuten amerikkalaissarjoissa ikävystyttävän usein tuppaa olemaan.
En jaksa katsoa kauhean sovinistisia sarjoja, vaikka ei sillä ole niin väliä, onko tämä sarja feministinenkään, se on minulle vain sarja. Pidän kuitenkin siitä, että naishahmot ovat vahvoja, soturimaisia ja merkityksellisiä, eivätkä Myrcellan kaltaiset söpöt prinsessat ole se juttu. Heillekin on paikkansa, mutta onneksi se ei ole tässä sarjassa niin näkyvä. Naishahmojen kiinnostavuus lienee syy, miksi tätä tykkään katsoa. Toki myös loistava casting ja tekninen toteutus tekevät GoT:ista viihdyttävää katsottavaa. Tekijöillä lienee olevan jokseenkin rajaton budjetti, minkä takia sarja näyttää ja kuulostaa kerrassaan upealta. Vaikka greenscreeniä on käytetty massiivisesti, on se silti tehty jollain tavalla hienostuneesti ja maltillisesti.
GoTia on jäljellä enää yksi jakso ja yksi tuotantokausi. Miten käy naisten? Toivon, että Iron Thronella istuu joku sarjan naisista, vaikka onhan se Jon Snow/Stark/Targaryen ihan ok myös.
Jätä kommentti