Stranger Things, Modern Family ja Game of Thrones. Siinä sarjoja, joista olen viime aikoina tykännyt. Jouluna katsoin hieman Solsidania ja sekin vaikutti ihan hyvältä. Katsomislistalla on mm. Handmaid’s Tale, Westworld ja Big Little Lies. Vaihtelen usein suoratoistopalveluita. Tällä hetkellä käytä ViaPlaysta.
Olen pitänyt sarjoista kuten Silta, jonka 3. ja vika tuotantokausi juuri käynnistyi dramaattisesti, Californication, The Affair, Sons Of Anarchy (eka tuotantokausi), Orange is the New Black, The Wire, The Sopranos, Making a Murderer, OZ, True Detective, C.S.I. (Gil Grissom forever)), Shield, Gilmore Girls, Girls, komediaklassikot kuten F.R.I.E.N.D.S, How I met Your Mother ja Sex and the City, vaikka Carrie on superraskas egoisti.
Kaikista näkemistäni sarjoista yksi on silti yhä edelleen ylitse muiden. Frasier. Katsoin sitä aikoinaan telkkarista, mutta se tuli niin myöhään, että katsominen oli satunnaista. Enkä oikeastaan tajunnut sitä, mutta jotain hyvää siinä oli. ”Se on niin tylsä!”, sanoo moni. Jos tylsä tarkoittaa loistavia näyttelijöitä ja erinomaista käsikirjoitusta, niin Frasier on todella tylsä. Hankimme siskon kanssa joskus kaikki kaudet DVD:llä. Osan niistä mystisesti kadottua, tietokoneiden vaihduttua cd-asemattomiin ja dvd-soitinten hävittyä muuttojen yhteydessä siirryin pitkään, frasierittomaan aikakauteen. Frasieria voi kuulemma katsoa Netflixin amerikkalaisversiosta, mutta sydän jätti lyönnin väliin kun kuulin, että jaksot löytyvät Viaplaysta. Hetki sitten sinne ilmestyivät myös viimeiset viisi tuotantokautta.
Tässä 10 syytä, miksi Frasier on paras sarja ever.
1 Lyhyet jaksot
Episodi kestää noin 20 minuuttia. Se on juuri sopiva mitta binge watchingiin.
2 Kaikkien aikojen rakkaustarina
Nilesin salaisesta rakkaudesta Daphnea kohtaan pystyttin löytämään huumoria kuutisen kautta, eikä huumori kuivunut kun pari sai vihdoin toisensa. Kukaan mies ei rakasta ketään naista niin kuin Niles rakastaa Daphnea.
3 Sopiva farssimaisuus
Kohtaukset usein alkavat ja päättyvät siihen, kun joku tulee ovesta ja päättyy siihen, kun joku poistuu tilasta. Väärinkäsityksiä on loputtomasti.
4 Seattle
Monet amerikkalaiset sarjat sijoittuvat joko New Yorkiin tai Kaliforniaan. Seattleen sijoittuminen on mieluisa poikkeus, vaikka kaupunkia ei valtavasti sarjassa esitetä, se näyttäytyy sateisuudussta huolimatta kiehtovana. Katselen lentodiilejä smaragdikaupunkiin sillä silmällä.
5 Snobihommat
Vaikka itse ei olisi sherryn, design-huonekalujen, klassisen musiikin, vuosikertaviinien, Armanin pukujen, kaviaarin ja oopperan ystävä, sarja naurattaa. Niles ja Frasier ovat pohjimmiltaan vain dorkia, joilla on akateeminen koulutus, kalliita pukuja ja eksklusiivisia harrastuksia.
6 Takaumien vähäisyys
En välitä flashback-jaksoista, joissa palataan monta kertaa vanhoihin tapahtumiin. Frasierissa takaumia ei juurikaan ole.
7 Näkymätön päähahmo
Yhtä sarjan päähahmoista, Nilesin vaimoa/ex-vaimoa Marisia, ei koskaan nähdä. Maris ja hänen erikoiset elämäntapansa tulevat silti tutuiksi ja hänen hahmonsa pysyy alusta loppuun kiehtovana ja tärkeänä.
8 Vahvat naiset
Yksinhuoltaja ja uratykki Roz Doyle, vähän vinksahtaneen oloinen, mutta sydämellinen Daphne, kylmähkö, menestynyt ja kiehtova, Frasierin ex-vaimo Lillith sekä psykiatriveljesten vahva äiti Hester. Sarja on täynnä moniulotteisia naishahmoja.
9 Toden tuntu
Hahmot ovat aivan kreisejä, mutta todellisen oloisia. Tapahtumat eivät useinkaan etene suunnitelmien mukaan. Daphnen ja Nilesin suhde ei ala hyvin, Martyn on vaikea ilmaista tunteitaan poikiaan kohtaan, puolisot eivät aina miellytä perheenjäseniä, Nilesin vararikko, Frasierin työttömyys ja Rozin tuskailu deittailun ja sinkkuuden välillä. Hahmojen haasteet ovat ajattomia. Frasierin lumovoima sarjana tulee säilymään pitkään. Onhan se säilynyt jo 90-luvun alkupuolelta alkaen. Mielestäni esimerkiksi Frendit on kestänyt aikaa paljon huonommin.
10 Komedian diippiys
Frasier on nopeatempoiseksi, farssimaiseksi komediaksi yllättävän diippi. Usein kamera vain dokumentaarisesti seuraa, kun hahmot eivät puhu vaan jäävät pohtimaan elämän suuria kysymyksiä hetkeksi (esim. yksinäisyys, lemmikin ikääntyminen jne).
Frasier on kaikkien aikojen paras sarja ja David Hyde Pearce (Niles) kenties kaikkien aikojen paras komedianäyttelijä. Katso, jos et ole vielä katsonut.
Jätä kommentti