Elämä on hassua. Toisinaan itse seisoo tukevasti omien haaveiden ja tavoitteiden tiellä. Sitten yhtäkkiä tulee mahdollisuus isoon loikkaan eteenpäin. Silloin tarvitsee sanoa vain yksi sana. Kyllä. Olen pitkästä aikaa uskaltanut sparrata treeneissä ja sen myötä pikkiriikkisen verran pohtinut kisaamista, mutta ihan aikaisintaan tämän vuoden lopussa. Ei missään nimessä ennen. En ole valmis, on nämä huonot polvet, olematon painikunto, en ole saanut kunnon treeniputkea päälle jne., jne. ja jne.
Viime viikonloppuna olin itselle yllärinä osana BJJ-joukkuetta SM-kisoissa, koska sanoin sen yhden sanan, kun tilaisuus tuli. Olin varalla, enkä lopulta saanut matsia, mutta fiilis kisaa edeltävinä päivinä oli kertakaikkisen ihana ja uskomattoman karmea. Jännitin ja valmistauduin; huolehdin hyvistä unista, vakuutuksesta, kisakassin pakkaamisesta ja kunnon safkoista. Matsittomuus selvisi vasta kisapaikalla. Parasta tässä kokemuksessa oli se, että keinotekoinen -ei mihinkään järkevään perustuva- selittelyn kehä murtui. Nyt on taas vähän helpompi tunnistaa ja torpata omalle elämälleen haitallinen sittenkun-ajattelu. Testamenttina tästä itselleni ilmoittauduin seuraaviin kisoihin.
Alla muita kuulumisia ja havaintoja treeneistä sekä all things BJJ.
”Saanko lainata sun jalkoja?”
Yksi asia BJJ:ssä kiehtoo vuodesta toiseen: treenien jälkeen moni haluaa jäädä testailemaan erilaisia tekniikoita. Sellaisia, joita on kokeiltu treeneissä, sparrissa tai pyörinyt YouTubessa. Moni tekee näin kuin huvikseen, ilman sen ihmeellisimpää motivaatiota kun uteliaisuus ja oman ymmärryksen lisääminen. Tykkään tästä luonnollisesta, rennosta omistautumisesta ja intohimosta lajia kohtaan, että vaikka olisi kuinka väsynyt esimerkiksi sparrauksen jäljiltä, täytyy monen saada vielä lisää. Vielä vähän. Ja vielä vähän.
Naisten treenit
Olen nauttinut täysillä Buli Jiu-Jitsun keskiviikkoisista naisten treeneistä, jotka alkoivat tänä vuonna. Millään aikaisemmalla salillani ei ole ollut erikseen treenejä naisille, joten tämä tuntuu aivan supermahtavalta, muijien oma fight club. Paitsi ei siellä oikeasti tapella ja siitä saa kertoa kaikille.
Huippua, että Buli haluaa tehdä osansa, että lajin parissa olisi enemmän naisia. Jatkuva ja varma mahdollisuus naisten kanssa treenaamiseen voi madaltaa kynnystä aloittaa BJJ tai jatkaa tätä harrastusta peruskurssin tai tauon jälkeen.
Bulin naisten treenit ovat houkutelleet jengiä paikalle myös muilta saleilta. Mukaan pääsee kannattajajäsenyyden edullisella hinnalla. Treenit vetää pääsääntöisesti Miia, joka on erinomainen, yksilöt huomioiva ja helposti lähestyttävä (paitsi painiessa) valmentaja, BJJ-tietopankki sekä väsymätön vastaamaan aihetta koskeviin kysymyksiin.
Pelikirja
Asioiden mieleen painamista tutkitusti helpottaa niiden kirjoittaminen ylös. Tämän pitäisi siis toimia myös BJJ:ssä. Viime syksynä kirjoitin juuri tähän tarkoitukseen hankittuun muistikirjaan tekniikoita, joita käytiin peruskurssilla läpi, mutta sen jälkeen kirjanen on lojunut kaapissa. Sisäsivuilta löytyy myös todella kurjan näköisiä tikku-ukkoja, jotka harrastavat jotain hämärää. Parempi pysyä kirjoittamisessa.
Kirjoitin jo ylös muutaman detaljin yksissä treeneissä tehdyistä tekniikoista: selän puolustamisesta ja kivasta sweepistä x-guardissa. Jopa ymmärsin kirjoittamani ohjeet, kun palasin niihin hetki sitten.
Leirit veden äärellä
Ilmoittauduin MMA Imatran Carelian Spring Campille vappuna. Vapusta tulee mieleen lähinnä sokeriherkut ja kaljuilla nurmialueilla ryyppääminen, joten urheilullinen vappu oli helppo valinta. Tämä leiri on pelkästään naisille. Vielä sinne taitaa olla muutama paikka, lisätietoa Facebookista.
Heinäkuun alussa lähdemme poikaystävän kanssa BJJ Globetrottersin järjestämälle Pärnu BJJ Summer Campille. Sinne on lähdössä omalta BJJ-salilta jengiä sekä ainakin yksi BJJ-kamu aiemmalta salilta. Suunnitelmissa tutustua myös Pärnun yöelämään. Tai no ehkä realistisemmin iltaelämään, koska himotreenaus ja varhaiskeski-ikä on toisinaan väsyttävä yhdistelmä.
Odotan kovasti näitä molempia leirejä ja ne ovat muutakin kuin BJJ:tä. Imatralla saa halutessaan nukkua salilla ja lauantai-iltana pulahdetaan porukalla Saimaaseen. Pärnussa voi joogata päivittäin ja tietenkin treenata niin paljon kuin huvittaa. Vieressä odottavat hiekkarannat, jonne voi läpsytellä treenien jälkeen. Ajattelin kirjoittaa Pärnun-leirin tapahtumista joka päivä tänne blogiin.
Sain tarvitsemaani tukea
Molemmat polvilumpioni ovat menneet kaksi kertaa sijoiltaan BJJ:ssä. Tai ehkä ne ovat menneet useamminkin, en enää pysy laskuissa. Ainoastaan koirilla tätä tapahtuu enemmän kuin mulla. Tilasin vihdoin toistakin polvea varten kunnon tuen. Aiemmin olen käyttänyt tukea vain siinä jalassa, minkä cowboy-bootseja käyttänyt Mehiläisen ortopedi operoi joskus 2000-luvun alussa.
Suosittelen polviongelmien kanssa painiville (pun intended) tutustumista Rehaboteket-kauppaan. Kauppa on erikoistunut ortooseihin ja valikoima on l a a j a. En saa rahaa, vaikka klikkaisit linkkiä, olen vain tosi tyytyväinen. Mun speksit tuelle olivat, että siinä ei saa olla metalliosia, se ehkäisisi aktiivisesti lumpion sijoiltaanmenoja ja sopisi kova- ja nopeatempoiseen painimiseen. Työntekijä suositteli mulle tämän perusteella tiettya tukea.
Tilasin kaksi eri kokoa. Palauttaminen (koon vaihtaminen sopivimpaan) onnistui tosi helposti ja liike itse mainostaa, että niin voi hyvin tehdä, jotta suoja varmasti istuu hyvin. Tuissa on hyvä tuki polvilumpion ulkosivulle, jonne lumpio minulla liikkuu, kun se menee paikoiltaan. Ainoa tuen huono puoli on se, että reunat ovat melko kovat, joten iho vähän kärsii. Punoituksen ja ”viiltojälkien” ehkäisyyn voisi varmaan keksiä omaa viritystä.
Olen saanut suhteellisen pienestä investoinnista rohkeutta painimiseen, sillä jossain vaiheessa matolla ährystäessä en ajatellut mitään muuta kuin mahdollisia uusia vammoja. Ei niitä voi ajattelulla estää. Nyt sentään ajattelen enemmän taktiikkaa ja tekniikkaa; miten päästä sinne minne haluan.
Nähdään matoilla!
t. Riina
Olen kirjoittanut kesästä 2021 alkaen BJJ-aiheisia postauksia yhdessä jujutsu-yhteisö Buli Jiu-Jitsun kanssa, jossa käyn itse treenaamassa. Buli Jiu-Jitsu on elokuussa 2021 toimintansa aloittanut, kasvava BJJ-yhteisö, jossa on kiva treenata. Treenit pidetään Urhea-hallissa Vallilassa, Helsingissä. Jos laji on uusi, helpoiten mukaan pääseen tulemalla Bulin ainutlaatuiselle ”peruskurssille”, eli On Rampille, joita on ympäri vuoden.
Vuodelle 2022 Bulin kalenteriin on lisätty uusia treenejä, omansa on esimerkiksi kilpailijoille sekä naisille.
Jätä kommentti