Voiko brasilialainen jujutsu (tai lukkopaini) olla läpi elämän kestävä harrastus?  Tämä on kolmas ja viimeinen osa postauksiin joissa mietin, voiko näin fyysinen laji sopia kaikenikäisille vai kannattaako valita rauhallisempi harrastus.

Maailmanlaajuista BJJ-skeneä ilahdutti hetki sitten 65-vuotiaan Betty Broadhurstin voittama IBJFF-liiton tuplamaailmanmestaruus sekä podiumilla saatu musta vyö. Bettyn BJJ-polusta tekee vielä mielenkiintoisemman se, että hän aloitti lajin 54-vuotiaana. Myös Bettyn esimerkki vastaa kysymykseen, joita olen näissä postauksissa yhdessä Buli Jiu-Jitsun valmentajien kanssa Jyri Manninen, Joni Stenholm ja Joonas Savolainen kanssa pohtinut: BJJ:n tai lukkopainin harrastamisella ei ole yläikärajaa.

BJJ:tä voi tukea erilaisilla lajeilla, minulle on suositeltu esim. kiipeilyä (grippien kehittämiseksi). Mikä fyysinen oheisharjoittelu olisi hyvä BJJ:n kannalta? 

Jyri: Tämä on tietysti yksilöllistä, että mihin jokaisen tulisi panostaa, mutta liikkuvuus, voima ja kestävyys ovat osa-alueita, mitä olisi hyvä harjoitella, jos vaan suinkin on aikaa. Kilpailijoille olisi hyvä räätälöidä ohjelmat ominaisuuksien mukaan, kun taas harrastajien olisi luultavasti helpointa käydä tekemässä jotain peruskestävyyttä kehittävää, kuten juoksu, uinti tai pyöräily.

Joni: Ehdottomasti moderni voimaharjoittelu. Järkevä oheisharjoittelu on jaksotettua ja ohjelma kehittää kestävyyttä, voimaa, liikkuvuutta, ketteryyttä, nopeutta ja räjähtävyyttä.

Joonas: Tämä riippuu myös suuresti yksilöstä. Yleisesti voisin kuitenkin sanoa, että yhdistelmä liikkuvuutta ja voima-kestävyysharjoittelua olisi monelle avuksi. Suuren liikkuvuuden omaavalle yksilölle lähtisin suosittelemaan enemmän lihasvoiman ja kestävyyden lisäämistä, kun taas kankealle henkilölle suosittelisin enemmän liikkuvuuteen keskittyviä oheisharjoitteita.

Kysymys, jonka ympärillä kaikki nämä postaukset ovat pyörineet. Voiko BJJ:tä/nogia harrastaa koko elämän?

Joonas: Kyllä. Etenkin ne harrastajat jotka oppivat mahdollisista loukkaantumistaan ja kehittävät omaa harjoitteluaan sellaiseksi, mikä mahdollistaa pitkäkestoisen ja turvallisen harjoittelun.

Joni: Mitä luultavimmin voi harrastaa. Harjoittelun intensiteetti toki muuttuu ja eläkeläisen ei ole enää järkevää ottaa kovia sparreja parikymppisten urheilijoiden kanssa.

Viimeinen kysymys. Olette kaikki BJJ-yhteisö Buli Jiu-Jitsun valmentajia ja vedätte useita treenejä viikossa. Miten huolehditte, että harjoittelu on harrastajille turvallista ja terveellistä?

Jyri: Meillä on kiinnitetty erityistä huomiota tähän pointtiin, mutta luonnollisesti pitää muistaa ,että puhutaan kamppailulajista, jossa ollaan täydessä kontaktissa. Käytännössä joka harjoituksissa voi sattua jotain odottamatonta, mutta me olemme pyrkineet parantamaan harjoittelun turvallisuutta mm. jakamalla harjoittelijoita koon mukaan tarvittaessa ryhmiin, luomalla aktiivisesti kulttuuria, jossa harjoittelukaveri huomioidaan sekä opettamalla käytännöllisiä alku- ja loppuverryttelyliikkeitä, mitä kaikki voivat halutessaan tehdä.

Joonas: Vahinkoja ja loukkaantumisia sattuu kaikissa lajeissa, eikä BJJ ole poikkeus. Hyvin suunnitelluilla tunneilla voidaan riskejä kuitenkin vähentää suuresti. Kaikilla Bulin ohjaajilla on pitkä kokemus ja ammattitaito BJJ:n ohjaamisessa. Tuntien suunnitteluun on käytetty aikaa varmistaen teknisesti kaikkia vyötasoja kehittävä kokonaisuus, kuitenkin painottaen harjoittelun terveellisyyteen ja turvallisuuteen. On Ramp -kurssien avulla uudet harrastajat voidaan tutustuttaa lajiin turvallisesti ja näin ollen vähentää loukkaantumisriskiä normaaleille tunneille liittyessä.

Joni: Jokainen Bulin jäsen sitoutuu noudattamaan yhdistyksen sääntöjä, jotka on rakennettu mm. nämä asiat silmällä pitäen. Treenien yhteydessä käydään jatkuvasti läpi myös lajin sääntöihin ja toisten kunnioittamiseen liittyviä teemoja. Lämmittelyt hoidetaan järkevästi ja turhat loukkaantumiset minimoidaan.

Kiitos vastauksista!

 

Mikäli olet kiinnostunut jostakin lajista, älä anna iän estää sinua kokeilemasta. Jokainen kulkee omaa polkuaan.

Linkit:

Lue lisää Bettystä >>

Miten harrastaa BJJ:tä ikuisesti? Osa 1 /3>>

Miten harrastaa BJJ:tä ikuisesti? Osa 2/3 >>

______________________________________

Olen kirjoittanut kesästä 2021 alkaen BJJ-aiheisia postauksia yhdessä jujutsu-yhteisö Buli Jiu-Jitsun kanssa, jossa käyn itse treenaamassa. Buli Jiu-Jitsu on vuonna 2021 perustettu kasvava BJJ-yhteisö, joka treenaa upouudessa Urhea-hallissa Helsingin Vallilassa.

Lisätietoa Bulista >>

Ps. Jos et ole koskaan harrastanut BJJ:tä (ja voisit treenata sitä mukavien tyyppien kanssa ja hyvien valmentajien opissa Vallilassa), pääset Bulin toimintaan mukaan tulemalla On Ramp -peruskurssille. Seuraava ja samalla tämän vuoden viimeinen On Ramp -kurssi järjestetään 4.-5.12.2021 Katso lisää Bulin On Ramp -kursseista >>