Kysymyksiini vastasivat Buli Jiu-Jitsun kolme valmentajaa, yhteensä 45 vuoden lajikokemuksella: Jyri Manninen, Joni Stenholm ja Joonas Savolainen. Toivottavasti itse pääsen joskus näihin lukemiin!
Muutokset ovat olennainen osa elämää ja ihmisen vanhetessa monia asia saa uuden muodon. Muuttuuko BJJ:n harjoittelu iän myötä?
Jyri: Jos itseäni voi pitää jonkinlaisena empiirisenä kokeena tähän liittyen niin kyllä sanoisin ,että se muuttuu, mutta BJJ on siitä hieno laji, että tätä on mahdollista jatkaa vielä vanhempanakin skaalautuvuuden tähden. Jokainen voi kehittää täysin oman uniikin tyylinsä, mikä sopii juuri sinulle ja sinun ominaisuuksille.
Joni: Harjoittelu muuttuu iän myötä. Vammat ja kiireelliset aikataulut ovat tyypillisimmät asiat, jotka vaikuttavat harjoitteluun. Useampaa ominaisuutta pystyy silti kehittämään tai ylläpitämään vaikka harjoitusmäärät olisivatkin pienempiä. Järkevällä suunnittelulla pienilläkin harjoitusmäärillä saadaan kehitystä aikaiseksi.
Joonas: Omalla kohdalla harjoittelu on muuttunut ehdottomasti kehotietoisemmaksi. Niin BJJ:ssä kuin oheisharjoittelussa otan huomioon vanhat vammat ja sisällytän vamma-aluiden vahvistamista myös ongelman poistuttua. Iän myötä vauhti on varmasti vuosien varrella hieman hidastunut, mutta toivottavasti se on korvattu viisaudella ja teknisellä osaamisella.
Joskus fiksuinta on luopua. Onko jotain, mitä olet aikaisemmin treeneissä tehnyt, mutta et tee enää?
Joni: Olen hankkinut turhia vammoja jättämällä alkulämmittelyt väliin. Nykyään pyrin tekemään vähintään muutaman minuutin pituisen omalle kropalle sopivan alkulämmittelyn.
Joonas: Omalle keholle sopimattomat, etenkin suurta liikkuvuutta vaativat positiot ja tekniikat, olen jättänyt vuosien varrella pois. Huomasin että minulle toimii paremmin suoraviivaisempi tyyli, joka tukee vahvoja puoliani. Jokaiselle olisi tärkeää löytää heidän vartalolle ja fysiikalle sopiva tapa harjoitella ja painia.
Jyri: Paljonkin. Osa tavoista on muuttunut, koska mun rooli on muuttunut kilpailjasta valmentajaksi, mutta osa tavoista on muuttunut, kun oma tietoisuus matolla on kasvanut siitä, mihin mun kroppa kykenee ja mihin se ei kykene. Oon aika paljon oppinut kantapään kautta, että millaisissa tilanteissa voin loukkaantua ja mitä tehdessä. Näitä juttuja olen karsinut tai teen ainoastaan extra varovasti. Samoin jokaisen taistelutilanteen pakonomainen voittaminen on vuosien varrella jäänyt pois. Mulle sparri on muuttunut enemmän kilpailusta leikiksi.
Palautumiseen ja kropan huoltamiseen ei aina muista tai jaksa kiinnittää tarpeeksi huomiota. Tehdään siihen muutos avullasi! Jakaisitko parhaan vinkkisi kehohuoltoon?
Joonas: Lämmittele kroppa huolellisesti ennen treenejä. Suuri osa treenien aikana tapahtuneista loukkaantumista tapahtuu treenien alussa, kun kroppa ei ole vielä valmiina tai harjoitusten lopussa, kun olemme jo väsyneitä. On siis täysin OK jättää välillä viimeinen erä sparraamatta. Tärkeintä on kuunnella kehon omia hälytysääniä, sillä suuri osa vammoista ei tapahdu ilman varoitusmerkkejä.
Jyri: Löydä itsellesi sopivat alku- ja loppuverryttelyrutiinit ja pidä huolta, että teet ne joka kerta, kun harjoittelet. Syö hyvin, juo hyvin ja nuku hyvin.
Joni: Nuku riittävästi. Huolehdi ennen treenejä kunnollisesta alkulämmittelystä. Vammojen tai kipujen ilmaantuessa huollata itseäsi ammattilaisen avulla. Jos et tiedä, kysy osaavalta valmentajalta.
Olen kirjoittanut kesästä 2021 alkaen BJJ-aiheisia postauksia yhdessä jujutsu-yhteisö Buli Jiu-Jitsun kanssa, jossa käyn itse treenaamassa. Buli Jiu-Jitsu on vuonna 2021 perustettu kasvava BJJ-yhteisö, joka treenaa upouudessa Urhea-hallissa Helsingin Vallilassa.
Ps. Jos et ole koskaan harrastanut BJJ:tä (ja voisit treenata sitä mukavien tyyppien kanssa ja hyvien valmentajien opissa Vallilassa), pääset Bulin toimintaan mukaan tulemalla On Ramp -peruskurssille. Seuraava On Ramp -kurssi järjestetään 6.-7.11.2021 Katso lisää Bulin On Ramp -kursseista >>
Jätä kommentti