Heurekan Planetaariossa pyörivä tiede-elokuva Phantom of the Universe (Pimeän aineen jäljillä) palauttaa asiat puolessa tunnissa oikeisiin mittasuhteisiin. Omat arkipäiväiset ongelmat ja tavanomaiset väännöt esimerkiksi työasioissa alkavat tuntua turhanpäiväisiltä. Tuntuu hykerryttävältä ja pökerryttävältä ajatella, että tiedemiehet ja -naiset ympäri maailmaa saattavat tehdä tieteellisiä läpimurtoja ja siten historiaa minä hetkenä tahansa. Minä hetkenä hyvänsä saattaa selvitä, mistä maailmankaikkeus rakentuu.

Elokuva näyttää,  miten tieteentekijät etsivät ”pimeää ainetta”, joka ympäröi meitä koko ajan. Aine saattaa antaa vastauksia ihmiskunnan ja universumin alusta. Pimeän aineen olemassaolo ja vuorovaikutus tavallisen aineen kanssa on tutkijoiden tiedossa, mutta sen luonnetta ei tunneta tarkasti. Aineeseen yritetään päästä kiinni CERNissä, jossa sijaitsee maailman suurin hiukkaskiihdytin (LHC) sekä etenkin valtavassa Atlas-hiukkasilmaisimessa, jossa partikkeleita törmäytetään toisiinsa. CERN on 22 jäsenvaltion hiukkastutkimuskeskus, jonka toimintaan Suomi liittyi 90-luvun alussa.

LHC:ssähän löydettiin viisi vuotta sitten Higgsin hiukkanen, ”jumalhiukkanen”, jonka olemassa olollaan varmistaisi standardimallin, joka on on fyysikoille yhtä keskeinen kuin evoluutioteoria on biologeille (Helsingin Sanomat, 4.7.2012). Hiukkasten törmäyksestä Atlaksen sisällä syntyneet partikkeleiden pirstaleet sinkoutuvat eri suuntiin. Atlas identifioi muun muassa pirstaleiden energiaa ja lentoratoja ja yrittää löytää pimeää ainetta. Atlakseen voi tutustua täällä. Elokuva on hienosti animoitu ja näyttää upealta Planetaarion kupolilla. Katsoja pääsee ”lentämään” niin avaruudessa kuin LHC:n sisällä. Elokuva näyttää myös Atlaksen rakenteet. Leuka saattaa katsojalta valahtaa lattialle ihmisen insinööritaitoja ihmetellessä. Monimutkainen aihe on selitetty maallikolle sopivan yksinkertaisesti.

Heureka jatkaa pidemmälle elokuvan teeman kanssa ja luvassa keskustelua pimeästä aineesta sunnuntaina 26.11. kello 14.30, jolloin Lontoon yliopiston astronomian tutkija Tommi Tenkanen kertoo pimeästä aineesta ja sen olemassaolosta. Tutkijan jälkeen yleisö voi osallistua keskusteluun astronomiasta ja pimeästä aineesta. Neljän aikaan esitetään Pimeän aineen jäljillä -elokuva.  Heurekassa rakennetaan uutta näyttelyä, joten liput voi hankkia 50%:n alennuksella vielä tänään ja huomenna.

PS. Englanninkielisessä alkuperäisversiossa kertojana on näyttelijä Tilda Swinton. Tätä varten sinun täytyy napata kuulokkeet matkalla Planetaarioon.