Bio Rexissä vietettiin Meltwaterin ensimmäistä Social Summit – tapahtumaa. Lafkan eventit ovat aina huolellisesti suunniteltuja ja laadukkaita, ovathan ne erittäin näkyvää imagon rakentamista. Markkinoijista ja viestijöistä koostuva yleisö voi olla armoton virheen sattuessa, mutta on toisaalta todennäköisesti keskivertoyleisöä innokkaampi jakamaan hyviä kokemuksia. Vieraat otettiin vastaan hymyin ja hyvin huomenin, mikä ei ikävä kyllä ole kovinkaan vakiintunut käytäntö kotimaisissa tapahtumissa. Tarjolla oli myös smoothieita ja täytettyjä leipiä. Kotiin lähtiessä sai pullon valitsemaansa makua Pauligin uutta Cold Brew -juomaa.

Meltwater oli kuratoinut kiinnostavan listan markkinoinnin ammattilaisia puhumaan eri aiheista n. 15 minuutin napakoissa sloteissa. Mia Hämäläinen kertoi Meltwaterin Social Influencer -palvelusta/työkalusta, joka on suunniteltu sitä arvioita silmällä pitäen, että vaikuttajamarkkinointi tulee vain entisestään kasvamaan. Työkalu helpottaa mm. vaikuttajien löytämistä ja kampanjoiden vaikutusten mittaamista.

Yleisölle puhui ensimmäisen Hartwallin Eeva Ignatius, joka esitteli nopeasti Vuoden harmain päivä -kampanjan, jolle tekijät ovat pokkailleet palkintoja eri maissa. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli, että mm. opiskelijajärjestöt (kuinka ilmeistä, mutta silti freshiä) otettiin mukaan kampanjaan. Kampanjaa suunnitteli viisi eri mainostoimistoa, mm. Miltton ja Bob the Robot.

Pauligin Tomi Wirtasen keskeinen viesti oli, että perinteet voivat olla lahja ja taakka. Wirtanen puhui alakohtaisista konventioista, jotka voivat olla kertakaikkisen tylsistyttäviä. Hän käytti kahvialan lisäksi esimerkkinä autoalaa ja sen mainoksia, jotka ovat usein toistensa kopioita. Wirtanen vihjaili, että sukupuolella tai ihonvärillä ei ole väliä, Paula on asenne. Tulemme kesällä 6.6. näkemään aivan uudenlaisen, modernin ”Paula-tytön”.

”Perinteet ovat hienoja, mutta niiden pitää elää ajassa.”

Olen kerran itsekin istunut Sani Leinon kanssa samassa kokouksessa. Hän on mieletön tyyppi ja toisaalta ihan tavallinen, mutta kenties keskivertoa kovempi tekijätyyppi sekä innokas ottamaan selvää asioista. Nautin kovasti hänen puheenvuorostaan, jossa hän testasi yleisön eSports-tuntemusta. Se näytti todella heikolta! Vain harvat tunnistivat kuvasta Twitch-striimaaja Ninjan, eli Richard Tyler Blevinsin tai tiesivät Discord-sovelluksen logon tai tulevan Arctic Invitational -turnauksen. Leinon viesti olikin, että ottakaa selvää. Niin hän itsekin teki ja on nyt kädet syvällä pelissä omassa HAVU Gaming -yrityksessään. Leinon mukaan peliala kuuluu kaikille, eikä ole vain pienen eliitin puuhastelua. Etenkin markkinoijien kannattaisi olla korvat höröllään, sillä esimerkiksi Twitchissä mainostajien mahdollisuudet ovat huomattavasti monipuolisemmat kuin YouTubessa. Mainoksia voidaan rakentaa aivan eri tavoin. Jenkeissä enää NFL on katsotumpi kuin eUrheilu. Suomessahan eUrheilun kiinnostavuus on ohittanut jo lätkänkin nuorten miesten keskuudessa. Iltasanomien juttu täällä: E-urheilu ohitti jääkiekon nuorten suomalaismiesten suosituimpana urheilulajina!

Mustin ja Mirrin Nea Hanénin puheenvuorosta jäi se mieleen, että työntekijöistä 90%:lla on lemmikki, mikä on olennainen menestystekijä. Tällöin työntekijät jakavat saman arvopohjan ja kokemukset kuin tavoittelemansa asiakkaat.

Aina tulee yksi puhuja, joka tuntuu pyyhkivän muilla lattiaa. Social Summitissa tuo puhuja oli Pihlajalinnan Pauli Waroma. Hän oli tullut kertomaan, miten tehdäään arvopohjaista markkinointia, kun alla kuohuu? Waroma esitys lähti siitä, että markkinointi ja mainokset eivät sinänsä kiinnosta ketään, mutta jos tehdään niin pitää tehdä jotain, mikä on totta. Waroma muistutti, että ei ole B2B- tai digimarkkinointia, vaan aina tehdään ihmiseltä ihmiselle. Hän myös esitteli synkkiä otsikoita sote-alalta, joista yhden tapauksen kuultuaan hän oli itkenyt. Waroman puheenvuoro sivusi elämää ja kuolemaa, itkua ja iloa ja sai muut puheenvuorot näyttämään hieman karnivaalilta tai turhuuksien roviolta. Waroman viestin merkitystä korosti myös ne tutut luvut: Suomessa on vuonna 2030 yli 1 500 000 yli 65-vuotiasta, eikä esimerkiksi maahanmuutto tule ratkaisemaan terveydenhuollon haasteita.

”Tulevaisuus on sarja päätöksiä, jotka tehdään nyt.”

Waroma oli ainoa, joka antoi lukuvinkkejä. Itse odotan näiltä osin hyvin ei-samaistuttavilta case-puheenvuoroilta (lähes poikkeuksetta isojen ja/tai tunnettujen brändien ja yritysten isoja kampanjoita yms., esim. Meltwater ostaa tekoälystart-upeja samassa tahdissa Applen ja Amazonin kanssa, Hartwall tekee kampanjoitaan viiden eri mainostoimiston kanssa jne.) juuri käytännön vinkkejä, välineitä, sivustoja ja juuri kirjavinkkejä. Waroma suositteli uudenlaista ajattelua esittelevää Matthew Syedin Black Box Thinking -kirjaa (2016), hypermenestyneen sijoittajan ja yrittän Ray Dalion teosta Principles (2017) sekä Saku Tuomisen lyhyttä Juu ei -kirjaa (2018), joka käsittelee priorisointia.  Waroma kertoi oman työnsä olevan jatkuvaa priorisointia. Waroma pääätti puheenvuoronsa muutamiin väkeviin lauseisiin ja tiivisti myös elämän merkityksen: evoluutio ja eteenpäin meneminen.  Tähän tekisi mieli linkittää eräs Jutila-video, mutta Waroman puheenvuoro oli niin ajatuksia herättävä ja vakavakin, että jätän sen tekemättä.

Toivottavasti pääsen osallistumaan seuraavaankin Social Summitiin.