Luntahan me kaivattiinkin, eikö niin? Vuosi 2020 alkaa vaikuttaa sketsiltä, joka ei naurata ketään. Täällä Helsingissä on loskaista.

Poikkeustilanne jatkuu. Nään outoja unia ja stressaan. Ahdistuneisuus tulee ja menee. Kun muistaa syödä tuoreita hedelmiä, juoda jääkylmää vettä, vähän jumpata ja ulkoilla puiden läheisyydessä, niin fiilis itsellä paranee. Kun joku asia alkaa oikein naurattaa, tuntuu superhyvältä vatsassa asti. Pienet ilon ja huolettomuuden hetket on tärkeimpiä just nyt.

Välillä mietin, että en ole tässä tilanteessa auttanut vapaa-ajallani ketään. Työkseni teen tällä hetkellä koronaan liittyvää viestintää. Olen kyllä tukenut paikallisia rafloja ja yrittäjiä, mutta en ole kysynyt naapureilta, että miten menee ja tarvitseeko joku apua. Koitankin keksiä muita tapoja, miten voisin auttaa. Olen muutaman järjestön kuukausilahjoittaja, mutta voisi sitä kai tehdä enemmänkin. Jotain konkreettisempaa.

Tekemistä

Kotimaiset kulttuurivaikuttajat vailla vertaa: Vesa-Matti Loiri, Antti HolmaSita Salminen ja Jörn Donner. Näistä henkilöistä kannattaa ottaa selvää, jos on aikaa käytettävissä. Veskuhan on elossa oleva legenda, mutta kuinka moni tietää hänen dänkin hajuisesta nuoruudestaan? Jari Tervon kirjoittama Loiri (2019) voi yllättää. Oma äitini suositteli tätä kirjaa minulle. Jenkkeihin rakkauden perässä muuttanut Antti Holma on kansallisaarre. Hän tekee jatkuvasti Stories-sisältöjä Instagramiin, jotka kummasti piristävät näinä ankeina aikoina. Holman huumori naurattaa tai ei. Mua naurattaa etenkin Holman kuratoimat kommentit storieseihin ja ranskalaisen puolison Emmanuel Ceyssonin suomen kielen opinnot.

Jos olet kiinnostunut sijoittamisesta ja kaipaat kiinnostavia seurattavia Julia Thurénin ja Mimmit sijoittaa -kaksikon lisäksi, siskoni vinkkasi Merja Mähkästä (n. 8500 seuraajaa IG:ssä). Mähkä tekee hyväntuulisia storieseja aiheesta ja jakaa auliisti vinkkejä.  Huomasin, että Mähkää seuraa myös yllättävän moni miespuolinen kaveri ja tuttu, eikä hän olekaan profiloitunut naisten neuvomiseen raha-asioissa.

Sita Salminen saa mut aina hyvälle tuulelle. Hän vaikuttaa todella ihanalta ihmiseltä. Salminen tekee persoonallisia ASMR-videoita. Pääsiäiseksikin ilmestyi oma ASMR-video, jossa Salminen söi macaroonseja ja suklaamunia. Tähän olen liittänyt yhden Salmisen tekemistä ASRM-suosikeistani. Salmisen kirjoittama eroottisten novellien kokoelma Lupa (2019) oli ilmestyessään yllättävä ja positiivinen poikkeus sääntöön ja suosittelen siihen tutustumista. Niin monet milleniaalit ovat kirjoittaneet 1) rosoista autofiktiota hukassa olemisesta ja poukkoilevasta rakkaus- ja seksielämästä tai 2) lifestyle-oppaan henkiseen tai fyysiseen eheytymiseen. Novellikokoelmassa on  milleniaaleille yleinen intersektionaalis-feministinen ote, se huomioi vähemmistöt oppikirjan omaisesti.

Omalle lukulistalle lisään Kai Ekholmin uunituoreen elämäkerran: Jörn Donner, kunka te kehtaatte (2020). Donnerin poliittisen uran ohella kiinnostaa vaikutus (suomalaiseen) elokuvaan.

Jos dokkarit kiinnostaa, niin itse aion tänään katsoa Areenasta Hilla Medalian ja Shosh Shlamin dokkarin Leftover Women, joka kertoo modernin kiinalaisnaisen ja yhteiskunnan vaatimusten törmäämisestä.

Listasin huvikseni asioita, joista en pidä

Olen listamuija. Rakastan tehdä erilaisia listoja mistä tahansa aiheesta, kuten lifegoaleista, nähdyistä bändeistä, unelmien matkakohteista ja vaikka BJJ-tekniikoista, joita osaan. Teen listoja paperille sekä esimerkiksi Wunderlist-sovellukseen. Listasin tähän juttuja, joista en pidä.

Viime aikoina on tullut katsottua tavallista enemmän telkkaria ja selattua verkossa iltapäivälehtiä. Ei pitäisi, sillä tuntuu, että aivot mätänevät ja putoavat lattialle. Tämä inhokkilista liittyy telkkariin, journalismiin, kirjoihin ja elokuviin.

Asioita, joista en pidä telkkarissa,  journalismissa, kirjoissa ja elokuvissa:

  1. Klikkuutisotsikot, joiden tarkoitus herättää mielenkiinto kertomatta jättämisellä  ”Pudottamalla tämän ainesosan pois ruokavaliosta laihdut 50 kiloa viikossa”, ”Yllättävä keino auttoi säästämään 10 000 euroa vuodessa”. Yök. Hyi yök. Journalisti sisälläni itkee kapitalististen ambitioiden takia.
  2. Julkisuuden henkilön Instagram-päivityksestä tehty uutinen. Usein käsi kädessä kohdan 1. kanssa.
  3. Elokuvan jälkeen otetut kirjapainokset, jossa kansikuvana elokuvan näyttelijät tai kohtaus leffasta.
  4. Naisten vartaloihin ja kasvoihin perustuvat jutut. Usein nämä ovat iltapäivälehtien luetuimpia. Tissit sitä, perse tätä. Huhheijaa, läh ja oijoi, mikä kaunotar ja nyt on kuumaa.
  5. Romanttiset komediat. No ehkä 500 days of Summer oli ihan ok.
  6. Reality TV-sarjoista tehdyt uutiset. Pahinta huttua.
  7. Eksessiivinen jousimusiikin tai herkän pianomusiikin käyttö elokuvissa, inserteissä ja tv-sarjoissa liikuttaviksi tarkoitetuissa kohtauksissa.
  8. Elämäkerrat, joiden nimenä pelkkä henkilön etu- tai sukunimi.
  9. Liioitellun patrioottiset kohdat sotaelokuvissa. Esimerkiksi upean näköisessä, mutta täysin sieluttomassa Pearl Harbour -elokuvassa:

Capt. Rafe McCawley: What would you do, colonel?

Lt. Col. James Doolittle: I wasn’t built to be a prisoner… so I would have my crew bail out. I’d find the sweetest military target I could and drive my plane right smack into the middle of it and kill as many of those bastards as I possibly could.

PS. Erityisesti toiseen maailmansotaan liittyvät elokuvat kiinnostavat. Tässä siis niistä lista! Suosittelen seuraavia Oliver Hirschbiegelin Der Untergang – Perikato (2004), Christopher Nolanin Dunkirk (2017), David Ayerin Fury (2004) ja  Roman Polańskin The Pianist (2002).

 

Aika kuunnella kotimaista räppiä

Suomen kieli taipuu vaikka mihin ja meillä on täällä erinomaisia riimittelijöitä. Harmi, että vain harva heistä breikkaa suuren yleisön tietoisuuteen, mutta toki monella on oma vankka fanikuntansa. Tässä 14 minuutin todiste siitä, kuinka paljon meillä on mahtavan hienoja räppäreitä  täällä Pohjolassa. Sain kylmiä väreitä!

Mercedes Bentso on niin kova, ja mahtava uusi tuttavuus tämä Raakasaga. Jos et ole vielä lukenut/kuunnellut Bentson elämäkertaa niin pls, do it.

Lue lisää räppäävistä naisista, täällä aikaisempi kirjoitukseni Mimmit räppää vol. 6 -tapahtumasta.