Tässä postauksessa fiilistelen sitä, miltä Kaylan Itsinesin SWEAT-ohjelman varsinainen biiffi, eli resistance-treenit ovat tuntuneet ja millaisia ne ovat. SWEAT-appissahan on ruokaohjelmia, yhteisöllisyyttä, musiikkia sun muuta ekstraa, joita en vielä ole ottanut haltuun. Mikäli nimi ei ole tuttu, Kayla Itsines on Australiassa asuva 25-vuotias kuntoiluguru, ihanteellinen bisnesmilleniaali ja miljoonia tienaava fitness-yrittäjä, jonka vaikutusvallan esimerkiksi Forbes on huomioinut. Saavutuksillaan hän pyyhkii Jen Selterillä ja Emily Skyella lattiaa.
Mitä se maksaa?
Aloitin tutustumisen SWEAT-appiin ilmaisella kokeiluviikolla. Kolmen kuukauden käyttöoikeuden/jäsenyyden/tilauksen maksoin PayPalissa elokuun alussa ja hintaa oli 52 euroa, eli hieman yli 17 euroa kuussa. En osaa sanoa onko se paljon vai vähän, mutta ei mielestäni liikaa. Käyn Fitness 24 Seven -salilla, jonka jäsenyydestä maksan 20 euroa kuussa. Yhteenlaskettunakin jäädään melko kauas hinnoista, joita monet kuntosalit asiakkailtaan velottavat (olen ollut esimerkiksi LadyLine- ja Forever-ketjujen asiakas.)
Ehdin antaa rahojani Kaylan kuntoiluimperiumille myös Kaylan nettikaupan kautta. Tilasin sieltä neljä treenipyyhettä. En ole koskaan aikaisemmin nähnyt niin kauniisti pakattu pyyhkeitä (pinkki, pientä kenkälaatikkoa muistuttava rasia).
Resistance-treenit – Kun meinaat purskahtaa itkuun
Minulla on nyt siis muutamien viikkojen ajalta kertynyttä kokemusta resistance-treeneistä. Treenejä on neljä erilaista kokonaisuutta: full body, arms, legs ja abs. Viikon ohjelmaan kuuluu aina kolme resistane-treeniä. Appi ehdottaa päiviä jolloin ne teet, mutta voit itse suunnitella oman aikataulusi. Oma suosikkini treeneistä on tähän mennessä Abs, ehkä siksi, että sen aikana ei ole tehnyt mieli vielä kertaakaan purskahtaa itkuun tai huutaa. Kyllä, treenit ovat kovia.
Yksi resistance-treeni kestää 28 minuuttia (4 x 7 min.) plus valinnainen palauttava venyttely. Pattereita on kaksi. Ennen treeniä voit tsekata, millaisia liikkeitä on luvassa ja mitä välineitä tarvitset. Tähän liittyy myös yksi SWEAT-treenin puutteista, mikäli ei omista kotisalia. Joskus tarvitaan paljon välineitä, kuten esimerkiksi kaksi penkkiä. Joskus olen joutunut vaihtamaan treenistä toiseen sen takia, että tarvitut välineet ovat olleet varattuna. Tietenkin hätätapauksessa kahvakuulan voi vaihtaa käsipainoihin tai vaikka penkin korvata puolapuilla. Appista löytyy myös vaihtoehtoisia liikkeitä, mutta suosittelen treenaamana salisi ruuhka-aikojen ulkopuolella.
Liikettä toistetaan tietty määrä (yleensä jotain 10-50), jonka jälkeeen siirrytään seuraavaan liikkeeseen. Puhelimen ruudulta täyty klikata aina, kun toistomäärän on saanut tehtyä. Tämä voi kuulostaa epäkäytännölliseltä, mutta ei oikeastaan ole sitä. Neljännen liikkeen jälkeen palataan patterin ensimmäiseen, uusi kierros alkaa ja aika juoksee. Kovin treeneistä on mielestäni Legs, jossa sykkeet nousevat nopeasti ja aikalailla myös pysyvät ylhäällä.
Abs-treenissä neljä liikettä voivat esimerkiksi olla jalkojen nostaminen suoraksi selinmakuulla penkin päällä + lantionosto, linkkari lattialla, vuorikiipelijä ja lopulta ”ab-bike”, eli kädet tukemaan päätä ja vuoroin kyynärpää kohti vastakkaista polvea. Liikkeitä siis toistetaan niin puhtaasti ja nopeasti kuin mahdollista. Ohjelma ilmoittaa kun aika loppuu. Kun 4 x 7 minuutin sarja on suoritettu, siirrytään kevyeen venyttelyyn. Tässä vaiheessa koet suurta helpotusta sekä rakkautta Kaylaa kohtaan. Myös venyttely on ohjattu ja puhelimen ruudulta voi seurata, kuinka Kayla venytyksen tekee. Jokaisesta venytyksestä (ja treeniliikkeestä) saa tarkempaa tietoa klikkaamalla. Looppina pyörivät videopätkät liikkeistä tai venytyksistä ovat pääsäntöisesti kuitenkin hyvin selkeitä.
Vaadittu lähtötaso
SWEAT-treeni ei mielestäni sovi vasta-alkajille ja monet liikkeet vaativat ”vastuullisuutta” liikkujalta. Nivelet saattavat olla kovilla. Ohjelmissa on esimerkiksi paljon hyppyjä ja punnerruksia. On hyvä tietää omat rajoitteensaa ja kuunnella kroppaansa. Joissain liikkeissä olen tuntenut hieman vääntöä polvessa, joskus liike on jäänyt kireyksien takia vajaaksi ja kerran hikiset kädet luiskahtivat alta lankkuasennossa jumppamatolla. En tiedä haastaako ohjelma tarpeeksi erittäin kovakuntoista (en itse lukeudu siis siihen porukkaan), mutta haastetta mielestäni riittää perusliikkujalle, joka tykkää nopeatempoisesta vääntämisestä. Pohjakunto on kuitenkin oltava olemassa, jotta saa rahalle vastinetta.
Aina kun menee tekemään Kaylan treeniä salille, tietää että puolen tunnin jälkeen on aivan loppu. Jalkatreenin aikana voi puolessa tunnissa polttaa noin 300 kcal. Siksi pidän kovasti tästä ohjelmasta, se tuntuu tehokkaalta ja pistää koko kropan töihin. Omaa edistymistä voi seurata tallentamalla appiin selfien tietyn väliajoin. Niitä voi sitten verrata. Josoikein rohkaistuu, kuvat voi lähettää Kaylalle. Juuri näissä muutoskuvissa on yksi hänen megabisneksensä salaisuuksista. Tyytyväiset asiakkaat ovat olleet parasta mainosta. Kokeile Kaylan ilmaista treeniviikkoa, niin tiedät voisiko tämä ohjelma olla sopiva juuri sinulle.Itse appi on helppokäyttöinen ja rakennettu yksinkertaiseksi ja tyylikkääksi.
Myös kirja saatavilla
Mikäli appiin rakennettu elämäntyylin muutos tuntuu vieraalta, voi Kaylan treeni-ideologiaan tutustua myös *The Bikini Body 28-Day Healthy Eating & Lifestyle Guide -kirjassa.
*Affiliate-linkki. Eli jos ostat linkin kautta, saan myynnistä pienen osuuden.
Hei.
Tosi hyvä ja kattava teksti Sweat ohjelmasta.
Juuri tämmöistä etsin.
Hei! Kiitos kommentista ja kiva jos oli hyötyä. :) t. Riina
Kiitos Riina, että olit avannut asiaa! Kuulostaa hyvälle!
Hei! Eipä kestä Tuula, kiva jos oli hyöytyä. :)