Heikkoja signaaleja on ollut ilmassa jo pidemmän aikaa: influencerin aika alkaa olla lopussa. Tarkoitan influenceria, jonka suosio perustuu käytännössä erilaisten asioiden huolemattomalle kuluttamiselle. Uusia merkkivaatteita, upeita matkakohteita ympäri maailmaa sekä tavaroiden palvontaa ja haalintaa mentaliteetilla #obsessed. Influencerin vaikutusvallan katoamista kiihdyttää ilmaston lämpeneminen sekä uusi sukupolvi, joka ei enää halua tehdä samalla tavalla kuin edeltäjänsä. Uskon, että esimerkiksi Instagramin feikit seuraajat ja tykkäysten poistaminen ovat osa lähtölaskentaa.
Inklusiivuus on trendannut jo pitkään ja sen myötä blogosfääri ja ja esimerkiksi Instagram-maailma on ainakin hitusen heterogenisoitunut. Vähemmän photoshopia, enemmän vatsamakkaroita, girlgazea, sävyjä, aktivismia ja hymyilemisestä kieltäytymistä. Siltikin se, että on hauska, nokkela tai tiedostava, on jäänyt useimmiten (ainakin seuraajien määrässä) kakkoseksi sille, että on konventionaalista viehättävyyttä ja pätäkkää. Tai ainakin pätäkän mahdollistamia asioita, jotka näyttävät hyvältä kuvissa #goals. Katson tätä kaikkea tietenkin omasta näkökulmastani, eli valkoisen ja keskiluokkaisen, ”hyvinvointivaltiossa” elävän Y-sukupolveen kuuluvan CIS-heteron silmin.
Tulevaisuus muokkautuu singulariteetin ja monen muun nopean teknologisen kehityksen myötä. Jengi joka nyt varttuu aikuiseksi haluaa jotain aitoa ja se vaatii ympäri maailmaa mm. nopeita ilmastotekoja. Sukupolvi Z ON erilainen. Se mm. katsoo pornonsa giffeinä, janoaa hyperkonnektoituneesta digielämisestä huolimatta (tai johtuen) fyysisiä ihmiskontakteja eikä välitä vanhempiensa arvoista. Emme edes tiedä, kuinka paljon nämä skidit tulevat muuttamaan maailmaa, jossa vieläkin hallitsevat liian ahtaat ajatukset #okboomer.
Ainakaan länsimaissa juuri kukaan ei voi välttyä ilmastokriisiä koskevalta uutisoinnilta. Elävältä palanut, hiiltynyt kenguru on kuva, jota kukaan ei halua nähdä, mutta silti olemme sen nähneet. Semmoinen jättää jälkensä. Hyperdigitaalinen Z on kasvanut ilmastonmuutoksen ”läpilyönnin” sekä ihmiskunnan selviytymiskeskustelun keskellä. Koska tietoisempi sukupolvi on nyt hereillä ja jatkuvasti tekemisessä ihmiskunnan suurimman kriisin kanssa, en usko, että he tulevat seuraamaan kovin kiinnostuneesti ilmastonmuutoksesta näennäisesti täysin erillään elävää uutuuttaan kiiltävää ammattikuluttajaa, jonka avulla saavat paikasta X alennuksen X koodilla X. Ahdistun itsekin aika ajoin siitä, että edelleen niitä kovasti palvotaan (eli näillä henkilöillä on vaikutusvaltaa), joilla on joka kuvassa eri vaatteet ja jotka matkustavat sekä kuluttavat mahdollisimman paljon.
Tarvitaan uusia kiinnostavia vaikuttajia, älykkyyden aikakauden ”hengellisiä” johtajia. Suomen hallituksen koostumus antaa mielestäni väläyksen tulevasta. Enkä tarkoita sukupuolta, vaan ajattelun tuoreutta sekä tarvetta uudistuksille. Tarvitaan vaikuttajia, jotka eivät tule minäminämaasta, jotka inspiroivat tärkeiden kysymysten ja asioiden eivätkä kuluttamiseen pariin. He tulevat olemaan uudet, 20-luvun influencerit.
Jätä kommentti