Tämän vuoden CMAD (maanantaina 27. tammikuuta Helsingin Tiedekulmasssa) ei tuntunut ehkä ihan niin energisoivalta kuin aikaisemmat. CMAD tulee sanoista Community Manager Appreciation Day ja se on päivä, jona some- ja yhteisömanagerit ainakin Suomessa kokoontuvat yhteen kuulemaan somemaailman trendeistä, tarinoista ja alan tulevaisuudesta.
Jonkinlainen apeus oli varmaankin seurausta omasta mielenlaadusta, jonka teki raskaammiksi vainojen uhrien muistopäivä sekä koripallolegendan -joskin epätäydellisen ihmisen- Kobe Bryantin traaginen poismeno. Koska mieltä kuormitti elämän ja kuoleman kysymykset, ei ”somepöhinään” heittäytyminen ollut ihan niin helppoa. CMAD:ille tyypilliset 15 minuutin puheenvuorot pitivät onneksi sykettä yllä. Kirjoitin 12 sivua muistiinpanoja, joten tuo maanantai ei tummista sävyistään huolimatta jäänyt ohueksi.
En juuri nyt saa aikaiseksi jäsenneltyjä kappaleita, joten tässä joitain poimintoja sekä vinkkejä:
- Ole ajan tasalla megatrendeistä. Näiden tuntemuksesta on hyötyä kaikenlaiseen viestintään. Tutustu Sitran listaukseen.
- Tutustu myös viestinnän megatrendeihin. Tutustu Procomin listaukseen.
- Sidosryhmäajattelu on vanhanaikaista, organisaatiot tulevat ryhmittymään vastuullisuuskysymysten ympärille ja odotettavissa on yritysjohtajien aktivismia. Greta Thunberg oli vasta alkusoittoa uusien vaikuttajien aallossa. (prof. Pekka Isotaluksen puheenvuoro)
- Verohallinnon viestintää kannattaa edelleen pitää silmällä.
- Työntekijälähettilyyteen voi kannustaa esim. maksamalla ”impact bonus” , kun työajan ulkopuolella esim. bloggaa tai puhuu julkisesti työstään ja työhön liittyvistä asioista. Botit voivat parantaa työtyytyväisyyttä. (Goforen Petra Sievisen puheenvuoro)
- Vinkkejä vloggaajalle/tubettajalle: Vain 1 kpl call-to-actionia per video. Arvosta videon katsojan aikaa. (Risto Viitasen puheenvuoro)
- Päivän parhaan puheenvuoron piti Pauliina Seppälä. Hän on erittäin kiinnostava tekijätyyppi, josta olen ainakin itse kuullut ihan liian vähän. ”Kansanliikkeitä” jonkinlaisena sarjana masinoiva Seppälä muistutti, miten loistava työkalu some on joukkojen kokoamiseen. (Lue Aamulehdestä Seppälän casesta lastentarhanopettajien palkkojen nostamiseen)
Tämän vuoden CMAD:in yksi kiinnostavimmista aiheista oli asiantuntija- ja tiedeviestintä sekä asiantuntijabrändäys, joka on kasvava trendi somessa. Tämän yhteydessä käsiteltiin mm. maalittamista, jonka tutkijatohtori Salla-Maaria Laaksonen totesi olevan ehkä pienempi ilmiö, kuin mitä ajatellaan. Laaksoselta (sekä Petro Poutaselta) on juuri ilmestynyt kirja *Faktat nettiin!, joka voi olla kiinnostavaa luettavaa asiantuntijaviestinnän kanssa tekemisissä oleville.
CMAD:iin otti osaa kasvatustieteen maisteri, Tiedenaiset-yhteisön Sanni Sadetuuli Saarinen sekä ihmismielestä tube-videoita tekevä Ville Mäkipelto, joiden tekemiset alkoivat hyvien ensivaikutelmien jälkeen kiiinnostaa. Edellä mainitut olivat äänessä asiantuntijaviestintään liittyvässä keskustelussa. Odotan mielenkiinnolla asiantuntijaviestinnän ja etenkin tieteentekijöiden somepresenssin valtavirtaistumista, sillä itselleni tulee mieleen lähinnä vain Lihastohtori-blogistaan tunnettu, liikuntafysiologian apulaisprofessori Juha Hulmi, joka on myös kirjoittanut tieteen kansanomaistamisen puolesta.
Lue täältä viime vuoden kokemukset CMAD:ista.
*Affiliate-linkki, eli jos ostat sen kautta, saan pienen osuuden myynnistä.
Jätä kommentti