”Oikeastaan mun pitäisi olla jo nukkumassa.” Tämä on ollut toistuvin ajatukseni jo jonkin aikaa. Eikä se ole kiva ajatus.

Olen viimeisen kuukauden nukkunut poikkeuksellisen vähän ja katkonaisesti. Olen aloittanut työssä, jonka vuoksi herätykseni on aikaistunut 1,5-2 tuntia siitä, mihin olen tottunut. Yöuni jää välillä 5-6 tunnin mittaiseksi. Tähän lyhyeen hetkeen kuuluu usein myös heräilyä parin tunnin välein.

Ihmiset tulevat toimeen erilaisilla määrillä, mutta itse koen tarvitsevani hyvälaatuista unta noin 8-9 tuntia yössä. Todella harvoin nukun kuitenkaan ihan tätä määrää.

Menen siis yhä nukkumaan samaan aikaan kuin ennen tätä duunia. En ole pystynyt aikaistamaan rytmiäni, enkä suhtautumaan unen tärkeyteen tilanteen vaatimalla vakavuudella ennen kuin nyt.

Olen klassinen iltaihminen, joka tykkää puuhastella iltaisin kaikkea kivaa (tai hyödyllistä), mitä päivällä ei ehdi. Nyt tunnen puuhastelusta syyllisyyttä, sillä tiedän, että tiettyyn kellonaikaan pitäisi jo olla nukkumassa. Rauhoittumiselle, eli puuhastelun ja nukkumisen väliselle tärkeälle hetkelle ei aina jää aikaa.  Usein menen hyvän iltaenergiani kanssa sänkyyn kääntämään kylkeä ja vilkuilemaan digikelloa, 22.48, 23.07, 23.37 ja 00.37.

Jos tämä huonon ja katkonaisen unensaannin kausi jatkuu liian pitkään, seuraukset voivat tietty olla katastrofaaliset. Siksi yritänkin tehdä jotain nyt.  En halua alkaa käyttää unilääkkeitä, enkä laske sitä edes vaihtoehdoksi. Tilanne ei ole mielestäni vielä toivoton.

Viime viikolla tapahti kuitenkin jonkinlainen pohjankosketus kun valvoin kahteen yöllä (herätys 6.15). Lopulta tongin tuskastuneena ja turhautuneena lipastosta esiin biohakkereiden Rauha-pillerit ja Jenkeistä tuodun, vahvan melatoniinin. Rauha-pillerit vaikuttavat hermostoon, joka joutuu unettomuudessa (vailla lepoa & palautumista) aika koville. Jouduin lopulta siirtämään herätystä tunnilla. Onneksi työaikani on liukuva. Sain unta varmaankin ennen kolmea tai puoli neljää.

Kerroin univaikeuksistani työterveydenhoitajalle työhöntulotarkastuksessa. Hoitaja oli hyvillään, että tiedostan aiheen vakavuuden.  Hän ehdotti muun muassa, että en ottaisi älypuhelinta makkariin ollenkaan. Hän myös suositteli ottamaan rohkeasti yhteyttä asian takia, jos ongelma pitkittyy. Esimerkiksi psykologin kanssa voi löytää kognitiivisia keinoja hyvään uneen ja helpompaan nukahtamiseen.  En aioa varata aikaa. Ainakaan vielä.

Väsymykseni on alkanut näkyä myös arjessa. Olen välillä kärttyinen ja itkuherkkä. Yksi ikävimmistä oireista on asioiden unohtelu. Lompakkoni katosi (todennäköisesti kyseessä oli kuitenkin varkaus) ja viime viikolla jätin maksetut ostokset kauppaan. Eli maksoin pienet ruokaostokset kassalla ja kävelin zombina niiden ohi ja ulos kaupasta. Unohtelen myös muita pieniä juttuja. Onneksi olen listaihminen, niin kirjaan tärkeimmät jutut to do -listoille.  Väsymys vaikeuttaa toisinaan myös uuden oppimista. BJJ-treeneissä tuntuu, että en pysty omaksumaan uusia tekniikoita kovinkaan nopeasti. Tuntuu siltä, kun aivot olisivat out of order.

Yhtenä päivä tuntui haastelliselta tehdä yksinkertainen laskutoimitus. Se kokemus oli kauhea. Huonot yöunet näkyvät myös päälle, silmät ovat punertavat, katse lasittunut tai harhaileva ja ihoni sameampi kuin yleensä.

Mietin, mitkä seikat iltaihmisen mentaliteetin ohella pahentavat tilannnetta ja keksin kyllä aika monta: futiksen MM-kisojen puoleen yöhön venyvät pelit, älypuhelimen jatkuva käyttö päivisin ja sen tuottama sininen valo, fyysinen treeni iltaisin (brassi jiu-jitsu), valoisat kesäyöt (pimeysverho ei tunnu pystyvän ihmeisiin), vähän liian lämmin asunto ja yleinen herkkäunisuus. Herään liian monta kertaa yössä 3.23, 4.57 ja 5.45….  En herää ääniin vaan vaikka siihen tuntemukseen, että luulen nukkuneeni pommiin. Saavutankohan syvää unta tänmöisenä katkonaisena yönä ollenkaan?

Mietin, mitä konkreettisia juttuja voisin kokeilla tehdä toisin.

1. Vaihtaa älypuhelin herätyskelloon, sillä omistan sellaisen.

2. Syödä säännöllisesti magnesiumia ennen nukkumaanmenoa sekä ottaa Rauha-pillerit kuurina.

3. Päättää kellonaika, milloin on oltava sängyssä. Noudattaa sitä päätöstä.

4. Jooga, ASMR ja meditaatio säännölliseksi osaksi arkea. Olen oppinut meditaatioa Headspace-appin avulla. Käytän niitä keinoja iltaisin, jos alan kamalasti kelailla arjen asioita. ASMR-tekijöistä seuraan esim. WaterWhispersia. Tuoreen tutkimuksen mukaan ASRM:llä on rentouttava vaikutus.

5. Pitää vaikka yhden etäpäivän viikossa. Tämän on onneksi työssäni mahdollista.

6. Hankkia kunnon unimaskin. Olen välillä nukkunut mustat urheilurintaliivit päässä. Haha.

7. Kesäkaudella BJJ-treenejä on 2 x viikossa (normaalisti 4-5 x viikossa), joten voisin käyttää vapautuneen ajan pitkiin ripeätempoisiin kävely- tai hölkkälenkkeihin, joille lähtisin aiemmin kuin lähtisin treeneihin.

Yritän korjata huonojen unien tekemää vahinkoa kiinnittämällä erityistä huomiota siihen, että syön säännöllisesti ja hyvin, eli ruokaa, jossa ravintoaineet ovat kohdallaan. Toissaviikonloppuna epäonnistuin poikkeuksellisen huonosti (sisälsi kamppailuseurani semikosteat päättäjäiset sekä ex-kollegan kanssa mättöburgerit), mutta arjessa syön vegaanin ruokavalionkin takia melko terveellisesti. Olen syönyt tänä kesänä erityisen paljon sesongin marjoja ja hedelmiä. Lähes päivittäin syön mansikoita, kirsikoita, herneitä tai villipersikoita.

Yritän tehdä parhaani ja katkaista väsymyksen kierteen. Lomamatkalla Berliinissä viime viikolla koin saavani unta paremmin kuin pitkiin aikoihin, joten toivoa todellakin on.

Nyt olisi hyvä hetkiä tutustua myös biohakkereiden unta koskeviin havaintoihin. Uni-osuus kirjasta on saatavilla edelleen ilmaiseksi.

Laadukas uni on niin tärkeää. Virkeänä pystyy luomaan uusia juttuja sekä nauttimaan elämästä ja arjesta niin paljon paremmin.